Sunday, 25 May 2008

Aduh! Rimasnya saya...

Ada beberapa sebab mengapa saya malas menulis sejak akhir-akhir ini. Selain rimas dengan suasana politik negara (kalau boleh blog ini tak mahu menyentuh hal-hal bersangkutan politik. Tak manis jadinya nanti...), saya juga rimas dengan apa yang berlaku dengan projek Dunia Dalam Satu Kilometer S. Amin Shahab.

Dulu memang saya bersemangat sekali dan amat seronok bila dipanggil secara rasmi oleh pihak Balai untuk membentangkan cadangan penjenamaan semula projek tersebut. Tetapi bila saja sudah berada di dalam bilik mesyuarat dan tiba-tiba diberitahu bahawa saya tidak ada locus standi, walaupun saya bukan jenis lemah semangat, tetapi saya amat terkilan dengan kejadian itu.

Mahu juga saya bertanya, apakah seniman seperti Amin tidak punya hak melantik pihak ketiga untuk mewakilinya dan menguruskan segala macam hal berkaitan projeknya? Bagaimana kalau perlantikan itu dibuat secara sah mengikut undang-undang negara? Apakah pihak KeKKWA pada masa itu akan tetap mengatakan pihak ketiga yang dilantik itu masih tidak mempunyai locus standi? Bagaimana pula kalau Amin melantik seorang agen undang-undang iaitu seorang peguam? Tak ada locus standi juga?

Dan lebih terkilan lagi saya bila mengenangkan perkara itu, umpama sudah dijemput hadir ke majlis kenduri tetapi sebelum majlis tahlil bermula, walaupun surah yasin sudah ada di tangan, tiba-tiba tok imam memberitahu sebenarnya saya tak layak menyertai tahlil itu. Tak mengapalah. Bukankah Budi Bahasa Budaya Kita?

Kasihan Amin, sedangkan pelajar Akademi Fantasia yang menyanyi pun masih belum berapa betul sudah boleh melantik pengurus, Amin yang sudah ada nama dalam bidang seni tampak dan kini sedang mengusahakan projek lakaran pena di atas kanvas terpanjang di dunia seperti tidak dibenarkan (tak pasti sama ada ini arahan atau kerja suka-suka) melantik pengurus kerana ada pihak yang enggan mengiktiraf peranan pihak ketiga yang dilantik sekalipun dengan persetujuan tuan punya badan. Dengarnya (saya harap khabar ini hanya khabar angin saja), sehingga sekarang pun Balai masih enggan mengiktiraf pihak ketiga. Dan dengar khabarnya juga, pihak Balai hanya mahu berurusan dengan Amin seorang. Aduh! Saya hanya mampu berdoa agar perkara ini sebenarnya hanya rekaan semata-mata atau mungkin merupakan satu fitnah yang ditabur kerana agenda pihak tertentu. Wallahua'alam.

Beberapa minggu sudah, YB Menteri mengumumkan bahawa selepas ini seni, budaya dan warisan negara akan dijenamakan dan dipasarkan di peringkat antarabangsa dengan secara lebih berkesan dan bukan sekadar dipamer atau dipersembahkan tetapi juga mampu meraih hasil pendapatan. Usaha pengkomersialan seni, budaya dan warisan tempatan ini bukan sahaja baik untuk negara tetapi juga untuk para penggiat.

Saya harap YB Menteri juga tahu dan faham bahawa projek Amin sangat besar potensinya dan mampu pergi lebih jauh kalau dapat diurus secara lebih profesional selaras dengan apa yang disebut beliau. Sejak setahun yang lalu, lama sebelum YB Menteri baru mengambil alih jawatan dan membuat pengumuman tersebut, itulah yang menjadi hasrat sebenar kami, iaitu untuk mengkomersialkan kerja seni Amin Shahab bagi membolehkan dia menikmati hasil daripada penat jerihnya selama hampir empat tahun. Pada masa yang sama, kami juga mahu melihat KPKKW dan juga Balai turut menerima faedah kewangan daripada projek tersebut yang boleh disalurkan menerusi pelbagai cara bagi faedah pembangunan dan kebajikan para pelukis tempatan.

Projek Amin amat besar ertinya kepada negara yang wajar difahami birokrasi. Sayang sekali, saya lihat masih tak ramai anak Melayu yang kononnya bijaksana dapat melihat sejauh mana lakaran itu mampu pergi dan berupaya menoleh ke arah pasaran antarabangsa. Dan lebih menyedihkan mereka juga masih belum mampu memahami makna pengurusan profesional. Mungkin kerana itu agaknya mereka enggan mengiktiraf peranan pengurus profesional di pihak pelukis seperti Amin.

Kertas cadangan sudah lama siap dengan pelbagi idea dan program, tetapi terlalu banyak isu yang timbul yang menjadi penghalang kepada cadangan itu untuk bergerak walaupun setingkat ke atas. Saya berpendapat perkara remeh sebegini tidak harus wujud dalam sebuah organisasi yang hampir lengkap dan sempurna infrastrukturnya. Cuma mungkin agaknya sebahagian sistem dan perisiannya saja yang memerlukan sedikit penambahbaikan serta pengubahsuaian. Apakah soal ini juga memerlukan campur tangan Menteri?

Nota kaki yang agak panjang:

Salam untuk U-Wei Haji Saari, Khalid Salleh, Sofea Jane, Shahruddin Thamby, Anwar Idris dan lain-lain yang menyertai rombongan Kaki Bakar ke Cannes Film Festival 1995 dulu.
Mereka tentu masih ingat bagaimana segala hal-ehwal U-Wei dan filem itu diurus oleh seorang pengurus yang dilantik oleh U-Wei sendiri. Daripada saat U-Wei menerima fax undangan daripada Pierre Ressaint (Jawatankuasa Pemilihan Cannes Film Festival) sehinggalah ke saat sidang media diadakan dan previu dibuat di Finas, segala urusan berjalan dengan lancar yang melibatkan pihak penaja, pelbagai pihak lain seperti Finas, Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan, Kementerian dan agensi Kerajaan lain serta beberapa kedutaan. Akhirnya, selepas segala urusan berkaitan selesai, mereka semua terbang membawa bersama semangat untuk melakar sejarah filem Melayu pertama ditayangkan di Cannes.
Untuk makluman, hanya pengurus itu sahaja yang tidak menyertai rombongan tersebut. Mungkin agaknya Pengerusi dan KP Finas ketika itu serta para pegawainya (yang sudah tentu sekali amat teruja untuk bersama-sama merayakan filem Melayu pertama itu), dirasakan lebih penting daripada seorang pengurus. Mungkin juga kehadiran mereka dapat menyambung tugas pengurusan untuk U-Wei di Cannes.

Sebelum itu pula, daripada 1986-1988 di Bahagian Kebudayaan KKBS yang kemudian bertukar nama menjadi Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan dulu, pengurus yang sama juga yang terpaksa bersandar pada jawatan jurulatih kontrak tetapi bekerja terus di bawah Ketua Pengarahnya iaitu Sdr (Dato') A. Aziz Deraman dan turut terlibat dalam pengurusan Ekspo Warisan Seni dan Kraf Tradisi Malaysia, Orkestra Simfoni Muda, Kemasukan Artis Luar, Pertunjukan Akrobatik Cemerlang dari China, Festival Silat Sedunia ke IV dan juga turut mengurus pemergian misi budaya (Kompleks Budaya Negara) ke London. Zaky Mod Din, Soekarno, Juhari, Zaini, Sermaini Pien dan Datuk Norliza mungkin boleh mengesahkan perkara ini.

Tetapi kalau masih juga tak percaya, tanyalah Aziz Deraman sama ada dia kenal siapa pengurus itu. Dan kalau berkesempatan tanya juga Supiat Mukri yang masih sihat walafiat yang sejak pencen ini selalu juga kelihatan minum-minum di NZ Restaurant Wangsa Maju, apakah benar dia pernah berjanji dengan pengurus tersebut semasa di Lapangan Terbang Subang sebelum ke London dulu dengan memberitahu, "Next time I want you to go." (Sad to say Mr Supiat, that "next time" never came).

Dan jangan lupa tanya juga pada Dinsman, apakah benar dia yang bertanggungjawab melatih pengurus itu semasa di Teater Elit dulu? Dan bukankah dia juga yang bertanggungjawab membentuk pemikiran pengurus itu dan membelai jiwanya sehingga menjadi seorang insan yang terlalu kasih dan cintakan seni dan akhirnya mengubah pengurus itu menjadi seorang "Orang Seni"?

Menarik juga kalau ada pihak yang dapat menganjurkan Pertandingan Meneka Siapa Pengurus Itu. KPKKW, Istana Budaya dan Balai mungkin berminat untuk menganjurkannya. Sutung, Rahimidin, Aris Aziz dan Sani Sudin mungkin boleh dilantik menjadi panel juri. Ahmad Tarmimi pula jadi pengacara pertandingan. Dan semasa menunggu keputusan juri di peringkat final, bolehlah Kopratasa menyanyikan satu dua lagu seperti Kembara Malam dan Senandung Untuk Zubaidah...

Every act of creation is first of all an act of destruction.
Pablo Picasso 1881-1973

2 comments:

dewek anak wak long said...

salam
No MBA,
sejak dulu saya sedih..selepas membaca tulisan tuan...saya 100x ganda sedih. saya teringat baris akhir sebuah sajak saya:
"mutiara tetap mutiara
meskipun terpendam
di perut tiram
jauh di dasar lautan."

MOHD SHAH IBRAHIM said...

dewek anak wak long,

Terima kasih kerana berkongsi kesedihan. Tak ramai anak melayu yang sanggup buat begitu.
Macam mana pun tolong hantar sajak tu kepada saya. Ingin nak baca sajak penuh.
Salam...